Středa 4. postního týdne

Když Ježíš řekl svým učedníkům, že je těžší pro bohatého člověka vstoupit do království, než je to pro velblouda projít uchem jehly, byli šokováni a zmateni. Jako mnoho nynějších lidí předpokládali, že úspěch a bohatství v životě je znamením Boží přízně, stejně jako chudoba nebo porážka v životních zápasech jsou trestem, nebo prostě znamením, že ještě nejste připraveni.

Kolik potřebujete, abyste byli 'bohatí'? Obtíž v odpovědi na tuto otázku, znamená že máme bolestně daleko od pravdy, o které Ježíš mluví. V současnosti stoupají počty pracujících rodin ve Spojeném Království, které nemohou zahřát v noci svoje děti kvůli cenám energií a musejí doplňovat svoje jídlo z charitativních potravinových bank. Nejsou bohatí, ale v Etiopii jsou takoví, kteří hladem umírají. Říká se o Vladimíru Putinovi, že je osobně bohatší, než kdokoli na zeměkouli, s odhadovanými 200 miliardami dolarů, a je tedy očividně bohatý. Jsou zde však lidé mezi tím, ti pečlivě plánují svůj roční rozpočet, aby poznali, zda si mohou dovolit vzdělávat svoje děti, nebo si dovolit dovolenou.

Jednoduchá definice bohatého ve smyslu, který užívá Ježíš, by mohla znít: mít o hodně víc než byste kdy mohli potřebovat, ale nedělit se tolik, kolik bychom mohli. Je to prokletí bohatství. Čím více máte, tím více se bojíte ztrácet, tím více majetnickým se stáváte a tím více jste izolovaní. Tyto pokřivené stavy mysli vás udržují v bušení na dveře království, což je jedna věc, stejně jako láska, která nejde koupit za peníze. Co děláš, když jsi bohatý v tomto deprimujícím smyslu, ale přece bys také chtěl být přítelem Boha nebo dokonce Ježíše? Národní ruská pravoslavná církev, kterou si Putin koupil, dala invazi na Ukrajině nekvalifikovanou podporu. Bůh i Ježíš, mohou být koupeni, ale jen jako napodobeniny.

Jak mít dostatek a vyhnout se prokletí bohatství? Filantropie pomáhá, ale také může být chytrým nástrojem bohatých. Jedinou skutečnou cestou, jak spravovat peníze, je každodenní hojné investování do chudoby ducha. Je to investice riskantní, protože se to promění v autentické bohatství v poznání Boha. A co pak s vašimi rezidencemi a super-jachtami?

Znamená to, že každá lest a klam, které užívá tvé ego k ospravedlnění svého dvojitého viděni, se vyjeví navenek. Zůstáváš v zápase s objevem, že k tomu, abys mohl mít vše, musíš nechat odejít absolutně vše. Ať už se to stane naráz, jako v krizi, nebo postupně, za 30 let učení se meditaci, objev skutečnosti je tentýž.

Laurence Freeman

přel. Jindřich Kotvrda