Středa 3. postního týdne

Mám velmi krásný vlněný pletený svetr, mám jej už léta a jsem na něj velmi hrdý. Pěkně mi sedí, je teplý a ne moc těžký. Nemyslím na něj moc často, ale jsem s ním velmi blízký. Je tam varování, shodnete se.

Nedávno jsem jej měl na sobě a jeden kamarád se na něj díval. Myslím, že chtěl říci: 'nádherný svetr'. Ale řekl: 'ten svetr je hrozně špinavý'. Lehce mě urazil, kdo rád slyší, že má špinavý svetr? Podíval jsem se na něj jinak a přiznal jsem, že má pravdu. Nosil jsem jej moc často při sbírání dřeva do kamen na Bere Islandu.

Praní jistých druhů oblečení je pro mne tajemstvím a zažil jsem už několik nehod – oblíbené kusy se po vytažení z horké lázně a hodí se jen pro trpaslíky. Já jsem věděl, že je potřeba vyprat a pral jsem jej velmi opatrně. Nechal jsem jej schnout dál od radiátoru. Nesrazil se, ale ty skvrny tam byly pořád.

Když jsem řešil tuto domácí krizi, přemýšlel jsem o meditaci jako o praní mysli. Možná právě to je původně to, co obřad křtu ponořením symbolizoval. Je to odlišné, jak jsem včera řekl, od vymývání mozku. Vymývání mozku není mytí, ale špinění. Meditace spočívá v umývání skvrn, které zanechala propaganda nebo sebeklam. Ty nevidíme, dokud někdo nebo něco nás na ně neupozorní.

Existuje umění a věda očišťování mysli, právě tak jako při praní. Pokud se nenaučíme základy, nemůžeme se divit, když skvrny nezmizí na první nebo na padesáté praní. Stávají se menšími a my se cítíme čistější ve vnímání, tak jako svetru také vezme čas obnova do původního stavu. Být si vědom existence skvrn je první nezbytný krok.

Když jsme tuto hlubokou záležitost diskutovali s mým kamarádem, souhlasil a doporučil odstraňovač skvrn, který se přidává do praní. Ještě jsem to nedělal. Řekl mi, že před několika lety vzal oblíbenou bílou deku s některými obyčejnými kousky do čistírny. Když ji vyzvedával, deka byla obarvená a oblečení vybledlé. Čistírna odmítla převzít odpovědnost a tak se vydal dlouhou cestou trpělivého opakovaného praní. Nakonec to pomohlo obnovit bělost deky, k 'zářivé bělosti, jak by žádný bělič na světě nedovedl vybílit' jestli tušíte souvislosti.

Kdo potřebuje denní zamyšlení s takovýmito lekcemi neustále vycházejícími z každodenního života?

Laurence Freeman

přel. Jindřich Kotvrda