Pondělí 5. týdne doby postní

Evangelium: Jan 8: 1-11: Ale Ježíš se sklonil a začal psát prstem po zemi.

Ježíš, Buddha a Sokrates ovlivnili lidskou rodinu mnohem více než kterýkoli jiný učitel a přesto žádný z nich nezanechal žádné vlastní spisy. Procházeli se, jedli s lidmi, povídali si a konverzovali. Jejich přímý přenos byl ústní; byli to jejich privilegovaní první posluchači, kteří nerozuměli, pamatovali si, opakovali a nakonec si zapsali, co říkali.

V době nepřetržitých psaných zpráv, e-mailů, tweetů, zpráv a souhrnů, přehnaných právních předpisů (od „legere“, až po čtení) a úředních dokumentů je těžké si představit, jak by se mluvené slovo mohlo tak transformovat v čase a prostoru. Naše nutkání zapisovat pomíjivé, nevěřit mluvenému slovu a ovládat budoucnost tím, co píšeme, je vyčerpávající. Nakonec nahlodává prostou důvěru a intuici, a tak vyvolává přízrak anarchie. Bylo mi řečeno, že pokud u soudu řeknete, že jste při uzavírání dohody s protivníkem věřil jejich slovu, prohrajete spor, protože vám chyběla řádná svědomitost. Byla to tvoje chyba, že jsi věřil. Když jsem se nedávno vracel do Francie, byl jsem vyzbrojen osmi podepsanými úředními dokumenty, z nichž žádný nebyl vyžadován, když jsem procházel imigračním úřadem. Nemyslím, že to bylo proto, že jsem vypadal důvěryhodně, ale proto, že úředník už prostě nechtěl být obtěžován. Už toho dne viděl a zkontroloval dostatek papírů. Nedostatek důvěry vede k nezájmu.

Důvěra je více dávána někomu, koho posloucháte, než když pouze čtete jeho slova. Řečník nevědomky využívá více způsobů komunikace důvěry než spisovatel, jako je tón hlasu, řeč těla a oční kontakt. Mnozí proroci a učitelé údajně vůbec nemluvili, takže ani to, že jsou „chudí řečníci“, není překážkou k probuzení této důvěry. Profesionální, motivační mluvčí na druhou stranu umí být tak uhlazeně přesvědčiví, že jim instinktivně nevěříte.

Psaní samozřejmě může také vytvořit intimní pouto důvěry a časem i s mnohem větším počtem čtenářů. I mluvení může klamat. Ale když je srdce čisté, hovořící vysílá více, přímo a hluboce. Když nejde o marketing nebo politiku, ale o hlubší duchovní pravdy, dojde k jedinečné události. Spustí se dimenze přijímání, která nekončí, když mluvčí skončí nebo zemře. Mluvené slovo si našlo místo v srdci a v mysli prvních posluchačů. Dál je formuje způsobem, jakým semeno roste, až do okamžiku, kdy promluví o tom, co slyšeli, a nakonec si to zapíší, něco z původního přenosu se sdělí psanými slovy.

Tato přítomnost z první ruky je významem výrazů „slovo Boží“ nebo „posvátné písmo“. Částečně se to odráží i v největší literatuře. Podstata původního sdělení se rovněž „neztratí v překladu“, protože význam není doslovný. Je to stále zrající ovoce. Neroste doslovným čtením, ale osobním výkladem a sdílením s ostatními. Jaksi se odráží od zážitku čtenáře-posluchače a vytváří rezonanci porozumění, která je v každém okamžiku čerstvá. Připadá mi to jako „napsal jsem to sám“ nebo „jak mohl vědět, že to je to, co cítím?“

Slovo nebylo vysloveno proto, aby informovalo, poučilo nebo spekulovalo, ale aby iniciovalo.

S láskou
Laurence