Pátek po Popeleční středě

Matouš 9: 14-15: "Mohou hosté na svatbě truchlit, dokud je ženich s nimi?"

V digitálním věku se virtuální realita zdá být lepší než skutečnost. Vrtochy mohou být uspokojeny okamžitě. Můžete si připlatit za doručení tentýž den. Nemáte-li na jazyku jméno herce, Google vám osvěží paměť. Chcete-li zeleninu, pro kterou zrovna není vhodná sezóna, stačí jen najít ten správný supermarket. V praxi se jedná o požitky života ve 21. století (v Prvním světě), kterých se zdráháme vzdát.

Vzrůstající nebezpečí je však úměrné k menšící se vzdálenosti od světa, kde zklamání a ztráty jsou nevyhnutelné. Cítíme, že naše lidská práva jsou porušována, když nám jsou odepřeny spotřebitelské touhy. Spokojenost se stává povrchním pocitem, který nás činí neustále zranitelnými, oddělenými a sobeckými.

Ježíš uchraňoval své učedníky od postu, když byl s nimi. Musel být velmi radostnou a povznášející osobou. Ale zároveň je varoval před nadcházejícím oddělením, aby byli připraveni na ztrátu. Všechno v životě má prostě časový cyklus, který ani sebelepší nonstop obchod s pohodlím nemůže změnit.

Blake řekl "polib radost tak jak letí". Postní praxe, založená na denní meditaci, nám pomáhá být oboje - realistickými a šťastnými. To jde ruku v ruce tak, že to konzumní způsob života - pohotový materialismus - nemůže nikdy pochopit.

S láskou

Laurence Freeman

Anglický zdroj